Le voyage du ballon rouge

De titel LE VOYAGE DU BALLON ROUGE zal oudere filmliefhebbers doen denken aan LE BALLON ROUGE uit 1956 van regisseur Albert Lamorisse. Deze klassieker over de vriendschap van een jongetje en een rode ballon werd onlangs opnieuw uitgebracht. De Taiwanese filmmaker Hou Hsiao-hsien maakte een film die er losjes op gebaseerd is.
In LE VOYAGE zien we Suzanne (Juliette Binoche), een alleenstaande moeder in Parijs. Zij is theatermaakster en gaat helemaal op in haar nieuwste productie: een poppenspel over een klassieke Chinese vertelling. De zorg voor haar zevenjarig zoontje Simon dreigt haar echter teveel te worden. Daarom schakelt ze de Taiwanese filmstudente Song Fan in om het huishouden in haar kleine en overvolle appartement te stroomlijnen. Song Fan maakt met Simon lange wandelingen door Parijs, waar af en toe een rode ballon over de daken waait om over dit tweetal te waken.
Juliette Binoche toont met LE VOYAGE aan dat ze vooral in Franse films een groot actrice is. Regisseur Hsiao-hsien (van wie we eerder het gestileerde THREE TIMES draaiden) gaf haar namelijk geen geschreven script, maar alleen aanwijzingen. Al improviserend gaf Binoche vervolgens gestalte aan de druk pratende en neurotische Suzanne, die haar carrière en moederschap zo goed mogelijk probeert te combineren.