dialogue_avec_jardinier.jpg

Dialogue avec mon jardinier

Dialogue avec mon jardinier icon_trailer.png

Er zijn weinig films waarvan de titel de lading zó goed dekt als DIALOGUE AVEC MON JARDINIER. Want aan dialogen geen gebrek in deze Franse praatfilm pur sang, waarin een glansrol is weggelegd voor steracteur Daniel Auteuil (CACHÉ, L’ADVERSAIRE).
Auteuil speelt in DIALOGUE een wat oudere schilder/kunstenaar die na lange tijd terugkeert in zijn geboortedorp op het Franse platteland. Hij huurt er een tuinman in, een ex-klasgenoot die zijn leven lang in het dorp is blijven wonen. Hoewel hun karakters ver uiteen liggen en ze elkaar sinds hun jeugd uit het oog zijn verloren, herstellen de twee hun vroegere kameraadschap. Dat gebeurt via lange gesprekken waarin de mannen hun levens onder de loep nemen.
Op die manier speelt regisseur Jean Becker mooi de tegenstellingen uit tussen beide hoofdpersonen. Enerzijds de artistiekerige kunstenaar die een vrouw én minnares heeft, anderzijds de trouwe tuinman die al decennia gehecht is aan zijn eerste vrouw. En aan de ene kant het snelle stadsleven, met aan de andere kant het landelijke dorpsleven. Het resultaat zal filmliefhebbers en francofielen niet onberoerd laten. ‘De vriendschap voelt natuurlijk en echt, de dialogen zijn geestig en het onvermijdelijke sentiment aan het slot is oprecht en niet al te zoet’, aldus de Filmkrant over DIALOGUE AVEC MON JARDINIER.