there_will_be_blood.jpg

There will be blood

There will be blood icon_trailer.png

Paul Thomas Anderson geldt als één van ’s werelds grootste filmtalenten. Alles wat de jonge regisseur tot nu toe aanraakte veranderde in goud – denk maar aan MAGNOLIA. Met zijn nieuwste productie THERE WILL BE BLOOD lukt hem dat opnieuw, want de film werd genomineerd voor acht Oscars.
In dit historische drama volgen we dertig jaar lang Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis). We maken kennis met hem wanneer hij eind negentiende eeuw als jonge avonturier zilver zoekt. Hij verlegt zijn speurtocht naar het onontgonnen binnenland van Californië, waar enorme hoeveelheden olie vlak onder het oppervlak zouden zitten. Via een charme-offensief met zijn negenjarige zoontje ‘H.W.’ presenteert Plainview zich daar als een familyman. Zo weet hij vrijwel alle grond in de omgeving voor een habbekrats op te kopen.
Financieel legt dat Plainview geen windeieren, maar zijn succes heeft een pikzwarte rand. Hij deinst er namelijk niet voor terug om letterlijk en figuurlijk vieze handen te maken. Als zijn zoontje na een ongeluk doof wordt, is de jongen een blok aan zijn been en stuurt hij hem ver weg. Hij bedreigt zijn concurrenten of ruimt ze uit de weg. Aan het eind van de film is Plainview schatrijk, maar woont hij als een ongelukkige dronkaard in zijn enorme landhuis.
THERE WILL BE BLOOD is een episch drama met prachtige beelden: de olie en het vuur spatten bij tijd en wijlen van het scherm. Terecht won het camerawerk een Oscar. Ook hoofdrolspeler Day-Lewis, die net als in GANGS OF NEW YORK weer in overdrive acteert, ging met een Oscar naar huis.