rendition.jpg

Rendition

Rendition icon_trailer.png

De Zuid-Afrikaanse regisseur Gavin Hood, die vorig jaar een Oscar kreeg voor TSOTSI, heeft een film gemaakt over de Amerikaanse antiterrorismewet Extraordinary Rendition (‘buitengewone uitlevering’). Volgens deze internationaal omstreden wet mag de CIA van terrorisme verdachte personen arresteren en hen zonder proces en beschuldiging jarenlang gevangen houden buiten de VS. Op deze manier wordt de Amerikaanse wetgeving omzeild.
RENDITION laat de verschrikkelijke gevolgen van deze wet zien. De film gaat over een onschuldige verdachte, de Egyptische chemicus Anwar El-Ibrahimi. Hij woont al jaren in de VS en is getrouwd met een Amerikaanse. Na een buitenlandse zakenreis wordt El-Ibrahimi op het vliegveld gearresteerd op grond van vermeende en niet te controleren gegevens. Als verdachte terrorist wordt hij afgevoerd naar een land ergens in Noord-Afrika. Zijn zwangere echtgenote (Reese Witherspoon) begint vervolgens een vergeefse zoektocht naar zijn verblijfplaats.
Gedwongen door martelingen bekent El-Ibrahimi een aantal aanslagen. Een bij de verhoren aanwezige agent (Jake Gyllenhaal) raakt in gewetensnood door de verhoorpraktijken van zijn CIA en komt tot inkeer. Regisseur Hood laat duidelijk geen twijfels bestaan over zijn afkeuring van de Amerikaanse aanpak. Toch heeft hij van RENDITION geen politiek pamflet gemaakt, maar een onderhoudend drama.