The other Boleyn girl

De geschiedenis van de Britse royals blijft een bron voor historici, romanschrijvers en filmmakers. Elizabeth I, Elizabeth II en Queen Victoria waren al hoofdpersonages in succesvolle producties. In THE OTHER BOLEYN GIRL zijn Henry VIII en de gezusters Boleyn de protagonisten. Het speelfilmdebuut van de Britse regisseur Justin Chadwick is gebaseerd op Philippa Gregory’s boek The Boleyn Inheritance, dat zich rond 1530 afspeelt aan het hof van de beruchte Henry VIII.
Als blijkt dat zijn vrouw Catharina van Aragon hem geen kind kan schenken, gaat de belangstelling van Henry uit naar een andere huwelijkskandidaat. Dat weet ook de gegoede familie Boleyn. Daarom worden de dochters Mary en Anne naar voren geschoven om in de gunst te komen bij Henry. Hij valt eerst op Mary, maar als blijkt dat zij niet voor een mannelijke troonopvolger kan zorgen is Anna aan de beurt. Zij belandt als koningin op de troon, al is het niet voor lang.
De rollen van de Boleyn-zusjes worden gespeeld door twee jonge Amerikaanse top-actrices: Scarlett Johansson (Mary) en Natalie Portman (Anne). ‘Twee goede vrouwenrollen in één film, een zeldzaamheid’, zo schreef de Volkskrant in een interview met beide hoofdrolspelers.