naissance_des_pieuvres.jpg

Naissance des pieuvres

Naissance des pieuvres icon_trailer.png

NAISSANCE DES PIEUVRES behoort tot de beste films die dit jaar draaiden tijdens het Rotterdams Filmfestival. Het regiedebuut van de pas 27-jarige Céline Sciamma is een zeer sterk en volwassen drama over drie meisjes die nog net niet volwassen zijn.
Sciamma toont ons de levens van de vijftienjarige Marie, Floriane en Anne, die opgroeien in een welvarende banlieue van Parijs. Hun puberleven gaat echter niet van een leien dakje: ze zijn te klein, te knap respectievelijk te dik voor hun leeftijd. Wanneer Marie stiekem verliefd wordt op de succesvolle schoonzwemster Floriane laat ze haar hartsvriendin Anne subiet vallen. Floriane gebruikt de nieuwe vriendschap echter vooral als excuus om uit te kunnen gaan met oudere jongens. Verblind door liefde laat Marie dat nog toe ook.
Sommige mensen zullen NAISSANCE DES PIEUVRES vanwege het thema en de soms haast wellustig gefilmde meisjes beschouwen als een lesbo-film. Maar veel meer dan dat is het een bijzonder knap coming of age-drama. Vooral de jonge actrice Pauline Acquart blinkt uit als de kleine Marie – als kijker moet je wel van steen zijn om geen medelijden met het meisje te krijgen. ‘Sciamma heeft de rollen in haar drama haarscherp verdeeld’, aldus NRC Handelsblad. ‘De wreedheid, de angst, de onverschilligheid en de wanhoop worden op een herkenbare maar filmisch heel intelligente manier aangedikt op het doek gebracht.’