things_we_lost_in_the_fire.jpg

Things we lost in the fire

Things we lost in the fire

Na haar grote succes met BROTHERS en AFTER THE WEDDING kreeg de Deense regisseur Susanne Bier de kans om een speelfilm te maken in Hollywood. Het resultaat is haar eerste Engelstalige productie THINGS WE LOST IN THE FIRE, waarmee ze een groter publiek hoopt te bereiken. Alleen al door de hoofdrollen van Oscarwinaars Halle Berry en Benicio Del Toro lijkt succes verzekerd.
THINGS WE LOST IN THE FIRE gaat over Audrey (Berry), die met haar zoontje en dochter alleen verder moet nadat haar man Brian door zinloos geweld is omgekomen. Hoe verwerk je in hemelsnaam zo’n plotseling verlies? In een opwelling zoekt Audrey contact met Jerry (Del Toro), een oude vriend van haar man. Dat lijkt een vreemde stap, want zij was nooit zo geporteerd van hun vriendschap. Jerry is aan de heroïne verslaafd geraakt, maar Brian heeft hem nooit laten vallen. Toch beseft Audrey nu dat ook Jerry dicht bij Brian stond en zoekt ze steun bij hem. Door hem onderdak te bieden, hoopt ze dat hij zijn leven weer op orde krijgt. Dat blijkt echter niet zonder slag of stoot te gaan.
Net als bij haar eerdere films is Bier er weer in geslaagd om een aangrijpend drama te maken. Inclusief de van haar zo kenmerkende vorm met veel close-ups van gezichten. “Ik heb gemerkt dat als je iets van heel dichtbij filmt, je het lostrekt uit zijn omgeving. Een close-up werkt op die manier meer als een ‘wide shot’. Het oog is niet langer onderdeel van het hoofd, maar wordt een landschap, waarin zich een hele wereld kan afspelen”, zo legde ze uit aan de filmsite cinema.nl.