Azur & Asmar

AZUR & ASMAR is de nieuwe animatiefilm van regisseur Michel Ocelot. Zijn twee films over de kleine Kirikou (KIRIKOU EN DE HEKS en KIRIKOU EN DE WILDE DIEREN) werden wereldwijd door talloze kinderen bewonderd.
AZUR & ASMAR vertelt over de lang geleden geboren blonde Azur en donkere Asmar. Azur is de zoon van een rijke kasteelheer. Hij wordt verzorgd en opgevoed door Jenane, de moeder van Asmar. De twee jongens zijn onafscheidelijk en groeien op als broers. Samen luisteren ze steeds weer naar de sprookjes over de Djinns, de geheimzinnige en machtige geesten. Vooral het verhaal over de fee die gevangen wordt gehouden laat hun niet los.
Op een dag worden de jongens van elkaar gescheiden. Azur vertrekt om een adellijke opleiding te gaan volgen, terwijl Asmar en zijn moeder worden teruggestuurd naar Afrika. De jongens kunnen elkaar niet vergeten. Wat ze ook niet kunnen vergeten is het spannende verhaal over de fee. Jaren later gaat Azur op zoek naar haar. Als hij na een schipbreuk aanspoelt in Noord-Afrika ontmoet hij daar zijn oude jeugdvriend. En wat blijkt? Ook Asmar is op zoek naar de fee. Wie zal haar kunnen bevrijden?
Ocelot maakte voor deze film gebruik van computeranimaties. Het resultaat staat ver af van de fabrieksmatige producten die we de laatste jaren vaak onder ogen krijgen. De grote rust die zijn film uitstraalt doet weldadig aan.