guide_recognizing.jpg

A guide to recognizing your saints

  • regie: Dito Montiel

  • met: Robert Downey jr. • Shia LaBeoufDianne Wiest

  • USA •misdaad, drama • 2007 • 98 min.

A guide to recognizing your saints

A GUIDE TO RECOGNIZING YOUR SAINTS is een Amerikaanse film zoals ze weinig meer worden gemaakt. Ongepolijst, rauw en met een bijzondere blik op de krochten van de Amerikaanse maatschappij. Niet voor niets wordt het debuut van regisseur Dito Montel vergeleken met het vroege werk van Martin Scorsese, die ons begin jaren zeventig in MEAN STREETS en TAXI DRIVER de onderbuik van New York toonde.
Ook A GUIDE speelt in New York: in Astoria, in wat minister Vogelaar tegenwoordig een prachtwijk zou noemen. Montel verfilmde er zijn eigen levensverhaal. We zien hoe hij begin jaren tachtig opgroeide in de achterstandswijk – in een disfunctionerend gezin en tussen de kansarme jongeren. En we zien hoe en waarom hij op de vlucht slaat naar Californië. Daar weet hij zich als schrijver te ontworstelen aan zijn oude milieu. Al blijft het verleden hem achtervolgen, zo merkt Montel als hij twee decennia later voor het eerst weer terugkeert naar zijn wortels.
In de film worden deze verhaallijnen via flasbacks aan elkaar gekoppeld, waardoor je een steeds beter beeld krijgt van het vroegere leven van Montel. Zijn relaas levert een bijzonder sterk drama op, met erg mooie rollen van tienertalent Shia Le Beouf en de gevallen ster Robert Downey jr. als de jonge en oude Dito Montel. Geen acteur die zo droevig kan ogen als Downey jr., wat A GUIDE TO RECOGNIZING YOUR SAINTS extra geloofwaardig maakt. ‘Dit is één van de krachtigste Amerikaanse films die dit jaar verscheen. Wie wil ruiken aan talent, voilà, hier is het’, aldus de Filmkrant.