Eastern Promises

De misdaadfilm EASTERN PROMISES zuigt je meteen vanaf het begin hardhandig in het verhaal. In een obscure Londense kapsalon wordt een man bruut om zeep gebracht. Het gaat om een afrekening door de Russische maffia – de Vory v Zakone. Ook de volgende scène is heftig: een zwanger meisje strompelt een apotheek binnen, als plotseling het bloed langs haar benen stroomt en ze in elkaar klapt.
Tijdens de bevalling in het ziekenhuis overlijdt deze veertienjarige moeder. Verloskundige Anna (Naomi Watts) vermoedt dat het meisje is misbruikt en wil niet dat de baby een zelfde toekomst tegemoet gaat. Ze wil op zoek naar een veilig plekje bij familie van de pasgeboren baby en daarvoor hoopt ze aanwijzingen te vinden in een Russisch geschreven dagboekje, het enige wat de moeder heeft achtergelaten. Een visitekaartje in het boekje leidt haar naar het Russische restaurant van ene Semyon (Armin Mueller-Stahl).
Wat Anna dan nog niet weet is dat Semyon de patriarch is van de Russische maffia in London. Ze raakt verzeild in een wespennest en maakt kennis met zijn volstrekt ontspoorde zoon Kirill (Vincent Cassel) en diens ‘chauffeur’ Nikolai (een geweldige rol van Viggo Mortensen uit THE LORD OF THE RINGS). Semyon geeft de gewetenloze Nikolai opdracht om de problemen rond Anna en de baby op te lossen, maar die blijkt er een eigen agenda op na te houden.
EASTERN PROMISES is een bij vlagen bijzonder geweldadige film, maar anders dan in dertien-in-een-dozijn knokfilms gaat het hier wél om ‘functioneel’ geweld. De Volkskrant karakteriseerde de film als een ‘naargeestig meesterwerk’ – iets wat regisseur David Cronenberg als geen ander is toevertrouwd.