Blood Simple icon_trailer.png

BLOOD SIMPLE was in 1984 de eerste film van de Coen-brothers. Joel was 30 en Ethan pas 27 toen zij de film maakten. Met veel zelfvertrouwen en niet bang voor experimenten lieten zij hun debuut los op de filmwereld. Het zou de voorbode zijn van een reeks eigengereide en zeer succesvolle producties (zie ook pagina 5).
BLOOD SIMPLE speelt zich af in Texas, waar vrijgezel Ray werkt in een bar. Zijn baas Marty verdenkt hem ervan een relatie te hebben met zijn vrouw Abby (Joel’s echtgenote Frances McDormand, die later de rol van politievrouw zou spelen in FARGO). Marty huurt een privé-detective in om het koppel te schaduwen. Als zijn vermoedens worden bevestigd is dat het begin van een reeks gebeurtenissen die gedreven worden door leugens, hebzucht, verlangens en obsessies. Uiteindelijk leidt dat zelfs tot moord.
Alle typische stijlkenmerken van de latere films van de Coen-broers zijn in BLOOD SIMPLE al duidelijk aanwezig – inclusief de spanning. Zeker de laatste scène van de film, waarin de twee overlevenden oog in oog komen te staan, vormde volgens filmkenners destijds hét bewijs dat hier twee veelbelovende filmers hun visitekaartje hadden afgegeven.