die_falscher.jpg

Die Fälscher

Die Fälscher

Aan het begin van DIE FÄLSCHER (DE VALSEMUNTERS) maken we kennis met een man die zojuist in het casino een grote som geld heeft verspeeld. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij. In een flashback naar het Berlijn van 1936 blijkt dat we te maken hebben met de jood Salomon ‘Sally’ Sorowitsch. Hij is een meester in het vervalsen van geld en paspoorten, en kan zich daardoor een luxe leven permitteren. Totdat Sally op een keer tegen de lamp loopt en wordt gearresteerd door hoofdcommissaris Friedrich Herzog. Hij komt terecht in het concentratiekamp Mauthausen.
In 1941 wordt Sally afgevoerd naar Sachsenhausen, waar de hoofdcommissaris aan de geheime missie ‘Operatie Bernhard’ werkt. Om de economie van de geallieerden te ontwrichten met miljoenen valse, buitenlandse valuta – te beginnen met Engelse ponden – moet Herzog een drukkerij op poten zetten. Ook moet hij onder de gevangenen de juiste vaklui zien te vinden. Herzog is Sally’s vakmanschap niet vergeten en biedt hem de leiding aan over een groot team van drukkers, grafisch ontwerpers, fotografen en tekenaars. In twee afgelegen barakken krijgen deze gevangenen een voorkeursbehandeling. Maar ze blijven kwetsbaar: als hun werk niet het gewenste succes oplevert, wacht hen de dood. Anders dan Sally hebben sommige gevangenen grote moeite om mee te werken aan deze operatie. Toch blijkt hun overlevingsdrang sterker dan het geweten.
De Oostenrijkse regisseur Stefan Ruzowitzky baseerde DIE FÄLSCHER op het boek Des Teufels Werkstatt, de oorlogsmemoires van de Slowaak Adolf Burger.