reprise.jpg

Reprise

Reprise icon_trailer.png

Scandinavië heeft er een nieuw filmtalent bij: Joachim Trier, koud 32 jaar oud. Eerder dit jaar stond hij samen met Florian Henckel von Donnersmarck (DAS LEBEN DER ANDEREN) in de befaamde Top-10 van ‘Directors to Watch’ die het Amerikaanse filmvakblad Variety jaarlijks opstelt. Een ereplek die voor slechts weinigen is weggelegd.
Trier dankt alle eer aan REPRISE, de Noorse inzending voor de Oscars van dit jaar. REPRISE gaat over twee twintigers die beroemd willen worden als schrijver. De een, Philip, krijgt zijn eerste manuscript meteen gepubliceerd, maar moet zijn succes bekopen met een zware psychose. De ander, Erik, wordt steevast bij elke uitgever geweigerd. Als hij uiteindelijk wél wordt gepubliceerd kraken de critici zijn boek af en valt zijn relatie aan scherven.
Zo verteld klinkt REPRISE als een bijzonder treurig verhaal. Maar vergis je niet: de film is juist erg grappig, fris, scherp en inventief. Het bijzondere is dat Trier – die zelf meeschreef aan het scenario – voortdurend een alwetend verteller aan het woord laat, wiens voice-over vertelt wat er allemaal gebeurt met de hoofdpersonen. Of zou kunnen gebeuren, want er wordt in REPRISE behoorlijk gegoocheld met de verhaallijnen. Meestal zijn dergelijke trucjes een zwaktebod, maar in dit geval werkt het net zo effectief en aanstekelijk als in AMÉLIE. Ook de soundtrack vol postpunk-muziek uit de jaren tachtig (The Clash, New Order, Joy Division) springt eruit.