half_moon.jpg

Half moon

Half moon

In HALF MOON wil de oude Koerdische muzikant Mamo kort na de val van Sadam Hoessein nog éénmaal met zijn zoons een concert geven in zijn Iraakse geboortestreek. Daarvoor moet hij wel vanuit Iran met een gammele bus op pad. Een moeilijke reis door de Koerdische regio, die over vijf verschillende staten verdeeld ligt.
Mamo stuit daarbij steeds op nutteloze grenscontroles en wordt telkens met zijn neus op de feiten gedrukt: in de ogen van de machthebbers bestaan Koerden helemaal niet. Een extra probleem is dat Mamo zijn vriendin meesmokkelt. Zij is de zangeres van de groep, maar in Irak mogen vrouwen helemaal niet in het openbaar optreden en ook niet zomaar per bus door het land reizen.
De kritische Iraanse regisseur Bahman Ghobadi heeft bij het maken van zijn films altijd veel problemen gehad met de autoriteiten. Dat gold voor de prachtige producties EEN TIJD VAN DRONKEN PAARDEN en TURTLES CAN FLY, waarin hij de navrante situatie van veel Koerden aankaartte. Ook bij HALF MOON werd het filmen getraineerd en zelfs nagenoeg onmogelijk gemaakt. Ghobadi werd voortdurend gedwongen zijn scenario ter plekke aan te passen. Aan het resultaat lijkt dat nauwelijks af te zien, al was het maar doordat zijn cameraman de prachtige natuur oogverblindend mooi op het doek heeft gebracht.