Angel

Naast GOYA’S GHOSTS draaien we deze zomer een tweede kostuumfilm: ANGEL van de productieve Franse regisseur François Ozon (SOUS LE SABLE, 8 FEMMES). Het is niet alleen zijn duurste maar misschien ook wel zijn opmerkelijkste film geworden. Een kitscherig melodrama van de bovenste plank, vol verlangen, hoogmoed, (onbeantwoorde) liefde, overspel, verdriet en oorlog. Een vijfstuiverroman zou je zeggen, maar wel één met een glamouromslag en scherpe randjes.
ANGEL is gebaseerd op het gelijknamige boek van Elizabeth Taylor (de schrijfster, niet de actrice) die in de jaren vijftig dankzij haar melodramatische romans zeer populair was in Frankrijk. Het verhaal is gesitueerd in Engeland aan het begin van de vorige eeuw. De jonge Angel Deverell (Romola Garai) is een meisje van eenvoudige komaf, en dat beseft ze. Ze wil aan haar milieu ontsnappen en zet daartoe haar ‘schrijfkunst’ in. Uitgever Theo (Sam Neill) ziet wel iets in haar eerste manuscript en besluit het uit te geven, tegen de zin van zijn vrouw (Charlotte Rampling). Angel’s eerste roman wordt een groot succes en haar droomwereld wordt werkelijkheid. Ze kan zelfs het kapitale ‘Paradise House’ kopen, waar ze als klein meisje al van droomde.
Nora, een grote fan van Angel, komt bij haar werken en wonen. Daardoor komt Angel in contact met Nora’s broer Esmé en de twee trouwen – tot afschuw van Nora die verliefd is op Angel. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt gaat Esmé in dienst en vanaf dat moment gaat alles bergafwaarts met Angel.