A prairie home companion icon_trailer.png

Deze film van regisseur Robert Altman (M*A*S*H, SHORT CUTS) is een dubbel afscheid. De 81-jarige Altman overleed eind vorig jaar, hetzelfde jaar waarin hij een ere-Oscar ontving voor zijn complete werk. A PRAIRIE HOME COMPANION is zijn laatste film en heeft ‘afscheid’ als onderwerp. Toeval?
De filmtitel is ontleend aan het gelijknamige radioprogramma dat dertig jaar lang elke zaterdagavond werd uitgezonden vanuit het Fitzgerald Theater van de publieke omroep in de Amerikaanse staat Minnesota. Het theater moet echter wijken voor parkeerplaatsen en zal worden gesloopt. Het einde van de populaire radioshow nadert. Een show die traditiegetrouw gevuld is met een hoorspel, gospel en countrymuziek, afgewisseld met reclameboodschappen en aan elkaar gepraat door Garrison Keillor – de presentator en geestelijk vader van het programma.
In de film volgen we de laatste uitzending en zijn we getuige van alle emoties en (geheime) relaties die zich achter en soms ook op het toneel afspelen. We zien de zusjes Johnson (Meryl Streep en Lily Tomlin) in de kleedkamer en later op het toneel in een loepzuiver zangduet. Ook zien we het countryduo Dusty en Lefty (Woody Harrelson en John C. Reilly) dat de show steelt met schuine liedjes en moppen, ‘the Axeman’ (Tommy Lee Jones) en Garrison Keillor zelf als gluiperige presentator.
Keillor bedacht het idee voor A PRAIRIE HOME COMPANION en schreef ook het script. De nostalgische sfeer wordt door Altman haarscherp neergezet zonder zwaarmoedig te worden. Het is een heerlijk lichtvoetige film die balanceert op het randje van kitsch. Een waardig afscheid van een groot filmmaker.