daslebenderanderen.jpg

Das Leben der Anderen

Das Leben der Anderen icon_trailer.png

DAS LEBEN DER ANDEREN (2006) werd een nog grotere filmhuishit dan zijn Duitse voorganger DER UNTERGANG uit 2004. Niet zo vreemd, want het debuut van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck won naast een Oscar voor beste buitenlandse film welgeteld 63 prijzen op festivals over de hele wereld - en daar waren heel wat publieksprijzen bij. Hoofdrolspeler Ulrich Mühe heeft spijtig genoeg niet lang mogen genieten van dit overtuigende succes; in juli 2007 stierf hij op 54-jarige leeftijd.
Centraal in de film staat Stasi-officier Gerd Wiesler (Mühe), die midden jaren tachtig langzaam zijn geloof in het Oost-Duitse systeem verliest. Dat gebeurt als hij langdurig de levens- en liefdeswandel moet volgen van Georg Dreyman (Sebastian Koch), een schrijver die subversieve gedachten zou hebben. Voor Wiesler betekent dit dat hij bijna non-stop het appartement van de schrijver moet afluisteren. Aanvankelijk doet hij dat vol overgave. Gaandeweg de operatie begint hij echter te twijfelen aan de beweegredenen van zijn hoogste baas, die een oogje heeft op de vriendin van Dreyman. Uiteindelijk valt daardoor het fundament onder zijn bestaan weg. De Werdegang die de Stasi-man maakt wordt in de spannende film buitengewoon geloofwaardig en pakkend neergezet door (theater)acteur Ulrich Mühe: zijn gepijnigde blik, zijn stijve loopje - hij gaat volledig op in zijn spel.
DAS LEBEN DER ANDEREN toont aan dat het leven aan de andere zijde van het IJzeren Gordijn veel minder luchthartig was dan een komedie als GOOD BYE LENIN! ons eerder deed denken. Het is nog steeds ongelofelijk dat zo’n repressief regime zo kort geleden zo dicht bij huis kon voortbestaan.