paris-jetaime.jpg

Paris, je t’aime

Paris, je t’aime

PARIS JE T’AIME is een ode aan Parijs en de liefde. Een twintigtal bekende regisseurs werd gevraagd een bijdrage te leveren aan deze collagefilm. Twee regisseurs moesten tijdens de rit afhaken, maar er bleven veel grote namen over. Wat te denken van de gebroeders Coen, Gus van Sant, Gérard Depardieu, Alexander Payne, Christopher Doyle, Olivier Assayas en Tom Tykwer?
Elk van de achttien korte films in PARIS JE T’AIME speelt zich af in een bepaald arrondissement. Laten de makers daarmee het hedendaagse Parijs zien? Ja, maar anders dan de titel lijkt te zeggen wordt de liefde niet zozeer verklaard aan de lichtstad. De metropool is vooral het decor voor tal van liefdesverhalen. Liefde in allerlei settings, in verschillende culturen en sociale lagen, ouderliefde, prille liefde, verroeste liefde, liefdesverdriet, passie, geluk, rouw en eenzaamheid.
In de meeste bijdragen is de hand van de maker onmiskenbaar aanwezig: qua aanpak, themakeuze, visie, vorm of verbeelding. Zo komt Payne (SIDEWAYS, ABOUT SCHMIDT) met een ontroerend verhaal over een Amerikaanse toerist die in Parijs de liefde zoekt. En in Tykwer’s ‘Faubourg Saint-Denis’ zien we een relatie ontstaan tussen een jonge Amerikaanse actrice (Natalie Portman) en een blinde Franse student. Deze bijdrage vertoonden wij ruim twee jaar geleden al eens als voorfilm bij LIEBE IN GEDANKEN.