thank_you_for_smoking.jpg

Thank you for smoking

Thank you for smoking icon_trailer.png

Nee hoor, we gaan met THANK YOU FOR SMOKING het vuurtje over al dan niet roken in het filmhuis niet opstoken. Waarom dan deze film met zijn provocerende titel geprogrammeerd? Omdat het om een van de leukste satires van de laatste jaren gaat. Voor rokers én niet-rokers. En al doet de titel anders vermoeden, in deze komedie is geen brandende sigaret of rokend persoon te zien. Of toch: één! In een fragment uit een oorlogsfilm uit 1949 die op de televisie draait.
Hoofdpersoon Nick Naylor (Aaron Eckhart) is de belangrijkste woordvoerder en lobbyist van ‘Big Tobacco’ – de bijnaam van de drie grote tabaksproducenten R.J. Reynolds, Philip Morris en British American Tobacco. In een tijd waarin de sigaret een steeds negatiever imago krijgt, moet je van goede huize komen om de rechten van rokers en de tabaksbranche te verdedigen. Nick doet dat met verve. Hij krijgt te maken met antirookactivisten, een senator à la McCarthy die de oorlog verklaart aan de tabaksindustrie, kankerpatiënten en een brutale journaliste. Met zijn gevoel voor humor en verbale vaardigheid weet Nick zich uitstekend te redden. Toch beseft ook hij dat de markt krimpt. Dat baart hem zorgen en hij begint een groots pr-offensief.
THANK YOU FOR SMOKING van regisseur Jason Reitman is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cristopher Buckley (1994). De film overtuigt door zijn spitse humor, intelligente dialogen en krachtige rollen.