4 Elements

4 ELEMENTS is een documentaire van de Nederlandse filmmaakster Jiska Rickels. De film bestaat uit vier delen, elk geïnspireerd door één van de vier elementen vuur, water, lucht en aarde. In VUUR bestrijden Russische brandweermannen bosbranden in Siberië, in WATER takelen vissers bij Alaska kingcrabs op uit de Beringzee. AARDE vertelt de geschiedenis van twee Duitse mijnwerkers. In het slotdeel LUCHT zien we de trainingen van astronauten en kosmonauten als voorbereiding op hun reis naar het International Space Station.
Rickels heeft een goed oog voor details, waardoor alledaagse zaken een nieuwe en vaak fascinerende betekenis krijgen. Dit is vooral het geval in VUUR en WATER. LUCHT en AARDE spelen zich in werelden die voor de meeste toeschouwers onbekend zijn. Nagenoeg alles is hier vreemd. Desondanks lukt het Rickels om je te laten beleven wat zij samen met haar cameraman maandenlang meemaakte: het lijkt alsof je zelf ook in de mijn bent, en het lijkt alsof je zelf bij de lancering van de raket zit.
4 ELEMENTS opende in november vorig jaar het documentairefestival IDFA. De film blijft je vooral bij dankzij de bijzonder mooie beelden. Al was dat niet het hoofddoel van de regisseur, zo vertelde ze in de Volkskrant. ‘Een film moet wel een waarheid vertellen. De waarheid van deze film gaat over het leven. Over het lijden en het zoeken. Dat is abstracter dan een documentaire over de wereld die in brand staat.’