science_of_sleep.jpg

The science of sleep

The science of sleep icon_trailer.png

Dromen zijn bedrog, als we het calvinistische spreekwoord mogen geloven. Maar in het universum van de Franse regisseur Michel Gondry ligt dat gelukkig heel anders. Dromen zijn leuk! Dat bewijst Gondry in zijn komedie THE SCIENCE OF SLEEP, een film over de jonge kunstenaar/uitvinder Stéphane die droom en werkelijkheid niet van elkaar kan onderscheiden. Hij leeft in zijn droomwereld en droomt in zijn leefwereld.
Het levert Stéphane (Gael García Bernal, deze maand ook te zien in BABEL) een boel hoofdbrekens op. Bijvoorbeeld tijdens zijn werk, waar hij dertien-in-een-dozijn kalenders moet maken en niet begrepen wordt door zijn seksistische collega. Maar ook in zijn privé-leven stoot hij regelmatig zijn neus aan de realiteit. Zeker als hij verliefd wordt op zijn Parijse buurvrouw Stéphanie (Charlotte Gainsbourg), die al net zo’n rijke fantasie heeft als hijzelf.
Als kijker word je volledig meegezogen in hun fantasiewereld: THE SCIENCE OF SLEEP is een aaneenschakeling van grappige en onmogelijke situaties – van een kartonnen TV-studio tot een machine die de tijd één seconde terugzet. Daardoor is de film zo mogelijk nóg orgineler en uitbundiger dan Gondry’s vorige film, ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND. Het knappe van de regisseur is dat hij niet blijft steken in grollen. Net als in ETRENAL SUNSHINE weet hij tussen al zijn zoete invallen door ook nog een ontroerend liefdesverhaal te vertellen.