North Country icon_trailer.png

Josey Aimes is moeder van twee kinderen. Ze heeft tijdelijk onderdak gevonden bij haar ouders nadat ze haar brute echtgenoot heeft verlaten. Om meer financiële armslag te krijgen gaat ze op zoek naar een andere baan. Een oude kennis vertelt haar dat ze in de ijzermijn een fors salaris kan verdienen. Maar ze krijgt direct een waarschuwing: de mannelijke collega’s zullen het haar niet makkelijk maken. Toch grijpt Josey haar kans.
Eenmaal aan de slag blijken de werkomstandigheden in de mijn inderdaad beneden alle peil. De seksuele intimidaties kennen geen grenzen. Wanneer Josey zich beklaagt bij de directie ondervindt ze daar eenzelfde vijandigheid. Met hulp van een bevriende advocaat besluit ze het bedrijf aan te klagen. Door deze actie raakt ze ook de steun van haar vrouwelijke collega’s kwijt en staat ze alleen in haar strijd om gelijke behandeling.
NORTH COUNTRY is gebaseerd op een echte rechtszaak. Naast Oscar-winnares Charlize Theron (MONSTER) heeft regisseur Niki Caro voor haar debuut verschillende karakteracteurs weten aan te trekken, zoals Frances McDormand (FARGO) en Sissy Spacek. Hun samenspel is indrukwekkend. Imposant zijn ook de beelden: de regisseur laat afwisselend de duistere mijnen en de besneeuwde heuvels van Minnesota zien, en het camerawerk van Chris Menges (THE MISSION, THE KILLING FIELDS) is een lust voor het oog.