An inconvenient truth

Stroomt Gouda onder water als de ijskappen van Groenland smelten? Een ongemakkelijk idee. Maar het zou zomaar kunnen gebeuren, zo laat Al Gore zien in AN INCONVENIENT TRUTH. De ‘former next president’ van de Verenigde Staten heeft in deze film een missie: hij wil ons bewust maken van de gevaren van het broeikaseffect en andere milieuproblemen.
Alarmerende beelden worden in de documentaire afgewisseld met minstens zo angstaanjagende cijfers. Een grafiek over de toename van de kooldioxide-uitstoot is bijvoorbeeld goed voor verbijsterde ‘ohhhs’ van Gore’s gehoor. Effectieve animatiefilmpjes (een meisje barst in huilen uit als haar ijsje subiet smelt) worden gevolgd door beelden van natuurrampen en ‘voor en na’-foto’s van gletsjers, poolkappen en tropische regenwouden. Ook persoonlijke ontboezemingen van Gore komen aan bod, zoals de bijna-doodervaring van zijn zoontje en een verhaal over zijn oudere zus die aan longkanker stierf.
Maar vooral de milieufeiten in AN INCONVENIENT TRUTH zijn indrukwekkend. De documentaire laat je als kijker daardoor met een ongemakkelijk gevoel achter: waar gaat dit heen? In welk tempo? En gaat dit ook mij aan? Wis en waarachtig, zo benadrukt Gore die tevens aangeeft wat we vandaag de dag al kunnen doen om het tij te keren.