finding_forrester.jpg

Finding Forrester

Finding Forrester icon_trailer.png

Vanwege het ‘Meet the Maestro‘-programma van het IFFR staat regisseur Gus van Sant deze maand bij ons centraal (zie homepage). Vandaar dat wij naast TO DIE FOR ook zijn FINDING FORRESTER uit 2000 vertonen. De afgelopen jaren vergaarde Van Sant veel roem met ‘kleine’ films als GERRY, ELEPHANT en LAST DAYS, waardoor je bijna zou vergeten dat hij eerder ook grotere producties maakte met Hollywoodsterren. Het bekendst is GOOD WILL HUNTING, maar ook FINDING FORRESTER hoort daarbij.
In deze film speelt Sean Connery de gemankeerde schrijver William Forrester. Ooit, lang geleden, publiceerde hij een succesvolle roman. Sindsdien is Forrester echter mensenschuw geworden en leeft hij teruggetrokken in een appartement in The Bronx, een probleemwijk in New York. Zijn leven krijgt weer een doel wanneer hij zich ontfermt over de jonge zwarte student Jamal Wallace (Rob Brown), een hoogbegaafde jongen die zijn tijd verdoet op het basketbalveld. Forrester helpt hem bij diens schrijverschap, maar er ontstaan problemen als de buitenwacht niet gelooft dat zo’n jonge vent zulke briljante teksten schrijft. Daardoor krijgt hij literatuurprof Robert Crawford (een mooie rol van F. Murray Abraham uit AMADEUS) tegenover zich.
FINDING FORRESTER wordt vaak vergeleken met het enigszins verwante GOOD WILL HUNTING. De film lijkt echter minstens zoveel op het eerder door ons vertoonde WONDER BOYS uit 1999, waarin Michael Douglas een gesjeesde literatuurdocent speelt die een nieuw schrijftalent herkent. Van Sant’s film blijft opvallend genoeg wat braver, hoe goed Connery en vooral bijrolspeelster Anna Paquin (THE PIANO) ook spelen.