Forever

Cineaste Heddy Honigmann kan bogen op een indrukwekkende reeks speelfilms en documentaires. Tot haar veelzijdige oeuvre behoren bijvoorbeeld HERSENSCHIMMEN (1988) naar het boek van Bernlef, en HET ONDERGRONDS ORKEST (1997) over muzikanten in de Parijse metro. Maar ook CRAZY, een film over ex-militairen waarvoor zij in 1999 een Gouden Kalf ontving.
Voor haar nieuwste documentaire, FOREVER, keerde Honigmann terug naar Parijs. En wel naar de beroemdste begraafplaats ter wereld: Père Lachaise. Zij zwierf daar met haar camera rond en sprak met tal van bezoekers. Met toeristen die graven van bekende personen zoeken, met kunstliefhebbers die geïnteresseerd zijn in grafmonumenten, en vooral met mensen die dierbare overledenen bezoeken.
Honigmann heeft een groot talent om met veel aandachtig luisteren de gevoelens en gedachten vanb mensen bloot te leggen. Ondanks het onderwerp is FOREVER daardoor geen sombere film geworden. Gaandeweg wordt zichtbaar dat Père Lachaise veel méér is dan een laatste rustplaats voor de doden. Het blijkt voor vele levenden een belangrijke plek in het dagelijks bestaan. Met FOREVER bewijst Honigmann opnieuw dat ze tot de top van de internationale documentairemakers behoort.