Into great silence icon_trailer.png

Diep verscholen in de Franse Alpen, tussen Grenoble en Chambéry, ligt La Grande Chartreuse. In dit katholieke klooster leven Kartuizers, strenge en naar binnen gekeerde monniken. Hun dagen worden bepaald door eeuwenoude regels en rituelen. Ondanks het grotendeels zwijgende bestaan is het gemeenschapsgevoel onder de monniken groot.
Al in 1984 vroeg de Duitse regisseur Philip Gröning de abt toestemming om het dagelijks leven in La Grande Chartreuse te mogen filmen, maar zijn verzoek kwam toen te vroeg. Vijf jaar geleden werd hij echter alsnog uitgenodigd om het kloosterleven vast te komen leggen. Een uniek aanbod. Gröning verbleef ruim zes maanden in het klooster en leefde er het leven van de monniken. Hij werkte zonder filmcrew en maakte slechts gebruik van het natuurlijke licht en geluid.
INTO GREAT SILENCE (DIE GROSSE STILLE) is een documentaire van grote stilte geworden, een weerslag van het kloosterleven in zijn meest pure vorm. De documentaire is bekroond met de Prix Arte 2006 van de European Film Academy. Het juryrapport: ‘Philip Gröning’s tot nadenken stemmende film roert de mystieke kwaliteit van het geloof aan, en onze behoefte aan stilte en rust in contrast met het moderne leven. Met veel geduld won de regisseur het vertrouwen van deze gesloten gemeenschap en keerde terug met verbazingwekkend filmmateriaal’. Als kijker heb je veel rust en geduld nodig om deze documentaire van bijna drie uur te ondergaan, maar je wordt dan wel beloond met een bijna mystieke ervaring.