the_wind_shakes_barley.jpg

The wind that shakes the barley

The wind that shakes the barley

Dit jaar won de Britse regisseur Ken Loach volkomen onverwacht de prestigieuze Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes met THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY. Deze film over de Ierse onafhankelijkheidsstrijd begint in 1920, twee jaar nadat de Ierse Nationalistische partij Sinn Fein een grote meerderheid heeft behaald in het Ierse parlement. Als reactie op het zelfstandigheidsstreven van de Ieren stuurt de Britse regering troepen naar Ierland: de Black and Tans.
De net afgestudeerde dokter Damien (Cillian Murphy – zie ook de pagina hiernaast) staat op het punt om naar Londen te vertrekken om daar als arts te gaan werken. Maar Damien bedenkt zich als hij ziet hoe Britse soldaten een jongen doodslaan omdat hij zijn naam alleen op z’n Iers kan uitspreken. Even later maakt hij mee hoe soldaten een treinconducteur mishandelen. Damien besluit om zich aan te sluiten bij het Ierse verzet waarin ook zijn broer Teddy actief is.
Wat volgt is een bloedige guerrillastrijd, waarbij ook beide broers beslist geen schone handen houden. Loach laat indringend zien hoe Damien worstelt met de keuzes die hij moet maken en met de gevolgen van het geweld; tenslotte was het juist zijn ideaal om mensenlevens te redden. Uiteindelijk brengt het langdurige verzet de Britten in 1921 naar de onderhandelingstafel en komt Noord-Ierland onder Brits gezag. Dat resultaat wordt niet eensgezind door de Ieren omarmd. De oorlog begint opnieuw, maar nu zijn het Ieren tegen Ieren en komen ook Teddy en Damien tegenover elkaar te staan.