taxidriver.jpg

Taxi driver

Taxi driver

Het Filmhuis bestaat dit jaar 30 jaar en dat is een mooie aanleiding aandacht te besteden aan twee filmklassiekers uit ons beginjaar. De keuze viel op twee films uit 1976 en wel TAXI DRIVER van Martin Scorsese en NOVECENTO van Bernardo Bertolucci. Deze laatste film vertonen we in twee delen in oktober.
In beide films kunnen we het spel van Robert de Niro bewonderen, de acteur die met deze twee films zijn klasse van topacteur voorgoed bevestigde.
In TAXI DRIVER is hij een veteraan van de Vietnam-oorlog. Omdat hij aan chronische slapeloosheid lijdt, heeft hij een baantje als nachttaxichauffeur aangenomen. Hij is een eenling en heeft weinig contact met de mensen om hem heen. De gewelddadigheid en het troosteloze van nachtelijk New York ziet hij elke nacht en hij beschrijft zijn ervaringen in een ‘dag’boek.
De Niro is geniaal in zijn rol van eenzame, psychopathische waarnemer. Om de rol goed te kunnen spelen heeft hij zijn taxidiploma gehaald en vervoerde hij een maand lang klanten door de donkere uren van de stad.
Regisseur Scorsese had al eerder met De Niro gewerkt. In 1973 maakte hij MEAN STREETS en GODFATHER II. Deze laatste film was het begin van een lange en succesvolle samenwerking.