little_trip_to_heaven.jpg

A little trip to heaven

  • Ook van Baltasar Kormákur:

  • The sea
  • the_sea.jpg

A little trip to heaven

A LITTLE TRIP TO HEAVEN is de derde film van de IJslandse regisseur Baltasar Kormákur en tevens zijn eerste Engelstalige. Deze maal is de film niet gesitueerd op IJsland maar in de USA en wel in het winterse noorden van de staat Minnesota in de jaren tachtig. Forest Whitaker speelt de rol van een verzekeringsagent Holt die moet onderzoeken of klanten van zijn bedrijf terecht of ten onrechte een overlijdensverzekering incasseren.
De film begint met een vreemde man die een lifter oppikt en vervolgens vermoordt. De lifter wordt geïdentificeerd als de broer van een vrouw die nu een enorm bedrag erft. Holt wordt naar Minnesota gestuurd om een onderzoek te starten. Langzaam gaat het erop lijken dat er een perfecte misdaad is gepleegd.
De sfeer van A LITTLE TRIP TO HEAVEN doet denken aan FARGO de klassieker van de Coen-broeders. Ook hier is het uitermate slechte weer een constante medespeler in dit spannende verhaal van bedriegers en bedrogenen.
Hoofdrolspeler Forest Whitaker speelt zijn rol, met een nauwelijks te verstaan hoog stemmetje, een gek mutsje en een inborst die niet veel anders is dan die van de verdachten zodanig dat het hem niet aan te rekenen valt dat hij zo’n naar beroep heeft.
Ook de soundtrack van de IJslandse Mugison en de fraaie fotografie van weidse landschappen waar het sneeuwt als het niet regent dragen hun steentje bij aan deze sfeervolle film.