Maria Bethania - música é perfume

Maria Bethânia is een Braziliaanse zangeres die door haar landgenoten op handen wordt gedragen. Maar ook ver buiten Brazilië is zij beroemd om haar prachtige vertolkingen van Braziliaanse liederen. De enkele keren dat ze in Nederland optrad, waren de kaartjes binnen een mum van tijd uitverkocht.
Regisseur Georges Gachot, die sinds 1990 films over klassieke muziek maakt, was bij een optreden van Bethânia tijdens het Montreux-festival. Hij raakte zeer onder de indruk van haar (lage) stem, sublieme zangkunst en krachtige persoonlijkheid. Op dat moment wist hij dat hij een film over haar wilde maken. Bethânia besloot aan de film mee te werken toen ze ervan overtuigd was dat de regisseur zich volkomen op de muziek zou concentreren.
We zien Bethânia in deze documentaire aan het werk tijdens cd-opnames en op het podium. De beelden worden afgewisseld door interviews met familie, vrienden en collega’s. Al snel wordt duidelijk dat de muziek en de optredens voor Bethânia van levensbelang zijn. Door de muziek kan ze leven, communiceren; muziek is haar taal. Bethânia weet het zelf treffend te verwoorden: ‘Muziek is als parfum. Niets anders spreekt zo direct tot je ziel.’
Het is dan ook de muziek die elke kijker/luisteraar in vervoering zal brengen. Gachot is erin geslaagd om de toeschouwer hetzelfde gevoel te geven als hij had tijdens haar concert in Montreux.