Ballets russes icon_trailer.png

BALLETS RUSSES is een documentaire over het in Rusland in 1909 door choreograaf Serge Diaghilev opgerichte balletgezelschap BALLETS RUSSES. Diaghilev verliet na de Russische revolutie met zijn gezelschap zijn vaderland. Met groot succes veroverde hij Europa. Na de dood van Diaghilev in 1929 werd er een tweede groep gevormd onder de naam BALLET RUSSE DE MONTE CARLO die in de jaren dertig en veertig zeer veel succes had in de Verenigde Staten. Door stijgende kosten en problemen binnen de groep in de jaren vijftig en zestig kwam er een einde aan het bestaan van de legendarische balletmythe.
Regisseurs Dayna Goldfine en Dan Geller hebben met hun documentaire de geschiedenis van deze tweede balletgroep voor het nageslacht vastgelegd.
In 2000 begonnen zij met het interviewen van de oude dansers, nu 80- en 90-jarigen. Zij vergaarden ook een verrassend grote collectie prachtig filmmateriaal, zowel oud als nieuw.
We krijgen een prachtig compleet beeld van de geschiedenis van het ballet. De fascinerende beelden worden aangevuld door de zeer persoonlijke herinneringen van de dansers. De regisseurs hebben van beelden en interviews een eenheid gesmeed die een ode is aan de danskunst èn aan de dansers. BALLETS RUSSES is een must voor iedere dansliefhebber en een eye-opener voor de anderen.