L’ivresse du pouvoir

L’IVRESSE DU POUVOIR is de nieuwste film van Claude Chabrol, die in de jaren 60 één van de grondleggers was van de Franse Nouvelle Vague. In 1958 debuteerde hij met – voor die tijd – schokkende maar vooral vernieuwende films, zoals LES COUSINS en LE BEAU SERGE. Nog steeds is hij in de race: L’IVRESSE is zijn 52ste film, en de zevende met zijn muze Isabelle Huppert in een glanzende hoofdrol.
Huppert speelt Jeanne Charmant-Killman, een charmante maar keiharde onderzoeksrechter die een persoonlijke kruistocht is begonnen tegen corrupte politici in Parijs. Dankzij haar komen veel zaken tevoorschijn die het daglicht niet kunnen verdragen. Speciaal heeft zij haar pijlen gericht op de directeur van een groot industriebedrijf die er smerige praktijken op nahoudt.
Chabrol liet zich voor L’IVRESSE DU POURVOIR inspireren door een schandaal waarbij topmanagers van het Franse oliebedrijf Elf Aquitaine een slordige 300 miljoen euro verduisterden. Het vonnis viel in 2003 en de toenmalige onderzoeksrechter Eva Jolly zat in een soortgelijke situatie als Jeanne: ze werd bedreigd, stond onder politiebewaking en moest bodyguards toelaten in haar privé-leven.
Zoals in de meeste films waarin Isabelle Huppert speelt, weet zij van begin tot het eind het middelpunt te zijn. Chabrol en Huppert bewijzen in deze spannende film dat vakmanschap inderdaad meesterschap is.