capote.jpg

Capote

Capote

Acteur Philip Seymour Hoffman was altijd de man van bijrollen. Gedenkwaardige bijrollen, en dat niet alleen door zijn nogal forse postuur. Haast ongemerkt drukte hij zijn stempel op de sfeer van fims als MAGNOLIA, HAPPINESS, ALMOST FAMOUS, en vele andere. In CAPOTE speelde Seymour Hoffman één van zijn eerste grote hoofdrollen, en prompt won hij daarvoor een Oscar en een Golden Globe.
De film is een biografie van de beroemde Amerikaanse schrijver Truman Capote, die in de tweede helft van de jaren zestig eigenhandig een nieuw literair genre introduceerde: de zogeheten non-fictie roman. Hij publiceerde toen In cold blood, een boek over twee mannen die ter dood worden veroordeeld vanwege een veelvoudige moord. Een waargebeurd verhaal, waar Capote liefst acht jaar aan werkte en waarvoor hij alle betrokkenen jarenlang volgde en interviewde.
In CAPOTE zien we de ontstaansgeschiedenis van het boek. Maar vooral zien we de worstelingen van Truman Capote: met zichzelf, zijn omgeving, zijn werk en met een van de moordenaars. De homofiele Capote lijkt een soort relatie met de man aan te knopen. Maar doet hij dat uit liefde, of om méér te weten te komen voor zijn eigen boek?
Ondanks mooie rollen van Caterine Keener als schrijver/vriendin en Chris Cooper als politie-agent is en blijft CAPOTE toch vooral de film van Philip Seymour Hoffman. Hij viel vele kilo’s af voor zijn rol en leerde Truman Capote tot in de puntjes te imiteren. Als kijker moet je daar trouwens wel tegen kunnen: de man had zoveel ‘maniertjes’ dat het spel van Seymour Hoffman soms lijkt op overacteren. Laat je daar niet door misleiden: Truman Capote schijnt écht zo geweest te zijn.