thenewworld.jpg

The new world

The new world icon_trailer.png

THE NEW WORLD is de vierde film van regisseur Terrence Malick, die in 1973 de wereld verraste met zijn debuut BADLANDS. Pas in 1998 kwam hij met zijn tweede film: het bijzondere anti-oorlogsdrama THE THIN RED LINE, waarmee hij opnieuw zijn naam als groot cineast bewees. Dat hij nu al met THE NEW WORLD komt, is een onverwacht filmisch cadeau.
Malick’s nieuwste film is gebaseerd op de Pocohontas-legende, die een paar jaar geleden nog als tekenfilm door Disney in de bioscoop werd gebracht. Deze legende draait om de liefde tussen het indianenmeisje Pocohontas en de Britse zeeman John Smith. Hij is één van de eerste kolonisten van ‘de nieuwe wereld’, die later Amerika zou gaan heten. We schrijven 1607 als Smith aanlegt in het huidige Virginia, waar hij de jonge Pocohontas ontmoet. Zij zal zich tot het christelijk geloof bekeren, maar uiteindelijk rust er geen zege op hun relatie.
Malick gebruikte voor zijn scenario de bestaande dagboeken van Smith. Hij verwerkte daarin diens ideeënwereld, gebaseerd op een christelijk-socialistische samenleving. In THE NEW WORLD zien we uiteindelijk twee werelden lijnrecht tegenover elkaar staan: die van de nobele wilden en de bloeddorstige kolonisten. Malick omlijst de verwikkelingen met onvergetelijke natuurbeelden, fascinerend opgenomen door de Mexicaanse cameraman Emmanuel Lubezki (SLEEPY HOLLOW, Y TU MÁMÁ TAMBIÉN). Naast Hollywood-lieveling Colin Farell en de knap debuterende Q'Orianka Kilcher speelt de Nederlander Yorick van Wageningen een bijrol.