walk_the_line.jpg

Walk the line

Walk the line icon_trailer.png

Nóg een Oscarwinnaar die terugkeert in het Filmhuis: WALK THE LINE, die wij begin april voor uitverkochte zalen draaiden. Deze filmbiografie over Johnny Cash begint in 1944 als hij twaalf is en eindigt met zijn legendarische optreden in de Folsom Prison. Daar geeft de dan 35-jarige ‘man in black’ op 13 januari 1968 in een eetzaal een concert voor tweeduizend gevangenen.
Regisseur James Mangold (HEAVY) volgt in WALK THE LINE de traditionele opzet van een biografie: kindertijd, leger, huwelijk, moeilijke start van carrière, eerste knullige auditie, ontwikkeling van de authentieke Cash-sound. Belangrijk in het leven van Cash is de ontmoeting met June Carter, de zangeres bij wie hij zelfvertrouwen en inspiratie hoopt te vinden. Ze trouwen uiteindelijk anderhalve maand na het concert in Folsom.
Het is de moeizame liefdesrelatie die WALK THE LINE uittilt boven het niveau van de gemiddelde biopic. Ook de muziekliefhebbers komen aan hun trekken: een aantal nummers is volledig te horen en het Folsom-concert is prachtig in beeld gebracht.
De film wordt gedragen door de optredens van Joaquin Phoenix als Johnny Cash en Reese Witherspoon als June Carter. Ze acteren niet alleen geweldig, maar zingen ook zelf – en wel zó overtuigend dat ze beiden voor een Oscar werden genomineerd. Jammer genoeg voor Phoenix wist alleen Whiterspoon die nominatie uiteindelijk te verzilveren.