Profils paysans: Le quotidien

De Franse regisseur Raymond Depardon is maker van een groot oeuvre van documentaire films. In zijn films wordt er nergens iets gearrangeerd, de filmmaker heeft geen enkele controle op de situaties en mensen die hij filmt. De ontwikkeling van lichtere en geavanceerdere beeld- en geluidsapparatuur maakte het de filmer mogelijk overal te werken. Sinds begin jaren tachtig heeft Depardon in Parijs een aantal documentaires gemaakt: over een politiebureau (FAITS DIVERS), een psychiatrische inrichting (URGENCES) en, het ook in Filmhuis succesvol gedraaide 10E CHAMBRE, over de rechtsspraak.
Met zijn PROFILS PAYSANS gaat Depardon terug naar het boerenland en de boerencultuur. Hij ontdekt daar dezelfde soort problemen als in de grote steden. LE QUOTIDIEN (het dagelijkse leven) is de tweede film van deze serie en gaat over oude en noodgedwongen celibatair levende boeren in het zuiden van Frankrijk.
De vertelwijze van Depardon is heel rustig: de camera beweegt nauwelijks, het tempo is aangenaam traag. De boeren worden gefilmd met de wijn op de keukentafel en in een voice-over vertelt de regisseur wie wie is. De boeren praten over het harde werk, over de overheid waarvan ze niets verwachten, over het onzekere voortbestaan van hun bedrijven.
In PROFILS PAYSANS: LE QUOTIDIEN kijkt de regisseur met een liefdevolle blik naar deze langzaam verdwijnende samenleving. Maar hij blijft ze volgen: de film eindigt met Fin de chapitre . À suivre.