history_of_violence.jpg

A history of violence

A history of violence icon_trailer.png

In films van David Cronenberg is geweld nooit ver weg, denk maar aan VIDEODROME, THE FLY of EXISTENZ. Zo ook in zijn laatste productie, waarvan de titel eigenlijk boekdelen spreekt: A HISTORY OF VIOLENCE. Maar anders dan in veel grote blockbusters gaat het bij Cronenberg niet om het verheerlijken van geweld. Integendeel.
De hoofdpersoon in A HISTORY OF VIOLENCE is Tom Stall (Viggo Mortensen), die een rustig bestaan leidt als vader van een gezin met twee kinderen. Een onverwacht en bloederig incident brengt hem in de schijnwerpers van de media. Een groepje criminelen meent hem te herkennen als een vroegere collega met wie ze nog een appeltje te schillen hebben. Tom ontkent dit, maar de onderwereldfiguren denken daar heel anders over. Daardoor stijgt de spanning en nemen de incidenten toe.
In de film zitten verschillende nogal geweldadige scènes. Regisseur Cronenberg gebruikt die niet zozeer om te choqueren, maar om een samenleving te tonen die door geweld wordt beheerst. Daarnaast wil hij vooral laten zien hoe familieleden reageren als een echtgenoot/vader een andere man zou kunnen zijn dan ze jaren gedacht hadden.
De hoofdrolspelers van A HISTORY OF VIOLENCE zijn bewonderenswaardig goed op elkaar ingespeeld. Naast Viggo Mortensen en Maria Bello (als zijn vrouw Edie) vallen voroal de bijzondere rollen op van Ed Harris en William Hurt.