L’enfant

L’ENFANT vertelt het verhaal van de twintigjarige Bruno en zijn achttienjarige vriendin Sonia. Veel geld hebben ze niet, maar gelukkig hebben ze elkaar en hun pasgeboren zoon Jimmy. Af en toe zorgt Bruno voor wat extra geld door te stelen. Beiden houden ze veel van hun zoon, al wordt snel duidelijk dat Bruno zijn (illegale) activiteiten verkiest boven het huiselijke vaderschap. Op een dag krijgt hij de kans om wat extra te verdienen. Op een onvoorstelbare manier, maar toch is het een bod dat hij niet kan weerstaan.
De film speelt zich af in de deprimerende Waalse staalstad Seraing, letterlijk en figuurlijk onder de rook van Luik. Een gebied met grote werkloosheid, waar veel inwoners een uitzichtloos bestaan leiden. Die sfeer wordt in L’ENFANT haarscherp in beeld gebracht door regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne.
In 1996 braken beide broers door met LA PROMESSE, waarna ROSETTA (1999) en LE FILS (2002) volgden. Het duo filmt altijd met een beweeglijke, reporter-achtige camera. Meestal zonder muziek en met het originele geluid. Bovendien werken ze op basis van langdurig improviseren, een stijl waarmee ze het beste uit hun acteurs halen. De Dardennes wonnen dit jaar voor L’ENFANT de Gouden Palm voor de beste film op het filmfestival in Cannes dit jaar. ROSETTA werd enkele jaren geleden ook al bekroond met deze hoge filmonderscheiding, waardoor de twee Belgen zich inmiddels in een zeer select gezelschap bevinden.