paradise_now.jpg

Paradise now

Paradise now

De Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad maakte met PARADISE NOW één van de meest spraakmakende en actuele films van 2005. Niet voor niets won de film tijdens het Nederlands Film Festival de hoofdprijs: het Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film van het jaar.
PARADISE NOW bestrijkt de laatste 24 uur van de levens van twee Palestijnse vrienden, Khaled en Saïd, die een zelfmoordaanslag gaan plegen. De film begint als zij nog niet weten dat hun tijd gekomen is. We zien een gewone dag met normale handelingen en gebeurtenissen. Totdat Khaled en Saïd horen dat ze de volgende avond hun “goddelijke taak” moeten verrichten mat een zelfmoordaanslag in Tel-Aviv. Ze mogen hun familie en vrienden hier echter niet over inlichten. Uiterste geheimhouding is van het grootste belang.
Voor de kijker is de voorbereiding van de aanslag even fascinerend als onwerkelijk. Zo zien we de jongens heel gewoontjes afscheid nemen van hun ouders en vrienden, terwijl wij – net als de jongens zelf – weten dat het de laatste keer is dat ze elkaar zullen zien.
PARADISE NOW geeft geen eenvoudig antwoord op het grote probleem tussen Palestijnen en Israeliërs. Abu-Assad kiest geen zijde, hij registreert slechts en laat verschillende personages langskomen die de vele facetten van de politieke problemen en de aanslagen aankaarten. Het is hem gelukt dit heikele probleem overtuigend op het doek te brengen.