yes.jpg

Yes

Yes

Regisseur Sally Potter maakte uiteenlopende films als ORLANDO en THE TANGO LESSON. In haar nieuwste film YES zijn de hoofdpersonages een Amerikaanse vrouw (Joan Allen) en een Ierse politicus (Sam Neill). Hun huwelijk is volkomen vastgelopen. De vrouw ontmoet een man uit het Midden-Oosten, een Libanese chirurg (Simon Abkarian) die in een restaurant werkt. Met hem begint ze een liefdesrelatie die leidt tot een romantisch avontuur dat hen in Londen, Beiroet en Havana brengt.
Toen wij YES voor het eerst zonder enige voorkennis zagen, probeerden we zoveel mogelijk van de Engels gesproken teksten te verstaan. Al snel bleek er iets bijzonders aan de hand: alle personages praten gedurende de gehele film in rijm. Sterker nog, in zogeheten vijfvoetige jamben, zinnen met een vast ritme en vaste klemtonen. Dat lijkt een vreemde grap van de regisseur, maar het maakt de dialogen juist boeiender. Door de rijmvorm is er namelijk sprake van een botsing tussen alledaagse zaken en teksten die weggelopen lijken uit een klassiek toneelstuk.
Zo ingewikkeld als de tekst is in YES, zo simpel is de titel. In de Filmkrant verklaarde Potter haar keuze: “Yes is het mooiste woord in de Engelse taal. Ik was verbaasd dat er nog geen film met die titel bestond. (...) YES heeft een sterke politieke dimensie. Het is een relatiefilm, omdat we zelfs in tijden van oorlog relaties moeten aanknopen met de mensen om ons heen. We moeten ‘ja’ tegen elkaar zeggen.”