Marokko swingt

Twintig jaar geleden shockeerde zangeres Najat Aâtabou heel Marokko met een clandestien opgenomen liedje dat de veelzeggende titel Ik ben het zat had. Daarbij bleef het niet alleen bij boze blikken. Haar ouders keerden zich van haar af, haar broers dreigden haar te vermoorden en Najat moest vluchten uit haar geboortedorp Khemisset in de Midden-Atlas. Drie jaar lang zat ze ondergedoken in Casablanca.
Maar de tijden veranderden en inmiddels is Aâtabou een gevierde ster in de Arabische wereld. Ook in het westen is ze binnen de Marokkaanse gemeenschap bijzonder geliefd. In mei 2004 gaf zij in Amsterdam een masterclass aan vier jonge Marokkaans-Nederlandse zangeressen: Karima Lemghari, Sêna Casita, Senna Gourdou en Farna El-Kadmiri. De Nederlandse documentairemaakster Barbara den Uyl (die in 1991 doorbrak met de docu IN DE NAAM DER WET) filmde deze masterclass.
In de film maken we tussen de verschillende sessies door kennis met het verleden en het leven van Aâtabou. Daarnaast werpen we een blik op de levens van de vier zangeressen. Zij willen hun Marokkaanse achtergrond in ere houden, maar tijdens de zanglessen blijkt pas hoe groot de invloed van het westen op hen is geweest. Daardoor lijkt het werken met Aâtabou hen aanvankelijk verder te verwijderen van hun achtergrond. Maar uiteindelijk blijkt de masterclass een belangrijke zoektocht naar hun identiteit en achtergrond te worden – zonder dat ze daarbij hun huidige leven prijs hoeven te geven. In deze swingende film schuren Marokko en Nederland positief tegen elkaar aan.