leef.jpg

Leef!

Leef!

Op veler verzoek draaien wij deze maand opnieuw het succesvolle LEEF! van de eind september overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen. Deze film betekende voor Van de Sande Bakhuyzen een hernieuwde samenwerking met scenarioschrijver Maria Goos, met wie hij eerder de succesfilms CLOACA en FAMILIE maakte. Zij baseerde zich voor de film op een feuilleton dat ze eerder voor de Volkskrant schreef over de fictieve verloskundige Anna Jongkind.
Deze Anna (een mooie rol van Monic Hendrickx) leidt een vrij gecompliceerd leven. Ze was liever schrijfster dan verloskundige geworden, haar man (Peter Blok) gaat vreemd, haar puberende dochters zijn letterlijk en figuurlijk zorgenkindjes en de relatie met haar moeder is ontspoord. En dat is nog maar een greep uit de verwikkelingen in de film, die door Goos eigen Volkskrant treffend werd omschreven als een grachtengordel-MAGNOLIA. Net als in die veelbekroonde film van Paul Thomas Anderson is LEEF! namelijk opgebouwd uit tal van laagjes en verhaallijnen. Uiteindelijk valt alles op zijn plaats, al gebeurt dat niet zo soepeltjes als in het Amerikaanse voorbeeld.
LEEF! is trouwens niet de zwanenzang van Van de Sande Bakhuyzen. Hij bestreed zijn ziekte door extra hard te werken en draaide in één jaar tijd liefst drie producties. Behalve LEEF! en de eerder dit jaar door ons vertoonde kinderfilm LEPEL was dat IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN, naar de bestseller van Ronald Giphart. Deze film met Carice van Houten in de hoofdrol bleeft komend voorjaar zijn première.