machinist.jpg

The machinist

The machinist

Acteur Christian Bale (AMERICAN PSYCHO) onderging een hongerkuur op verzoek van regisseur Brad Anderson. Dit om hem geschikt te maken voor een rol in de film THE MACHINIST. Hij speelt daarin een uitgemergelde fabrieksarbeider, Trevor Reznich, die al een jaar lang niet kan slapen. Bale bereikte het gewenste resultaat, een gewichtsverlies van 30 kilo in één maand, door een strikt dieet van 1 appel en 1 blikje vis per dag.
Dat hij inderdaad uitgemergeld is zien we bij de eerste beelden van de film: Reznich kijkt door het slaapgebrek met een holle blik de wereld in. “Als je nog iets dunner was, zou je niet bestaan” wordt er regelmatig tegen hem gezegd.
Geplaagd door geheugenstoornissen zwerft hij ’s nachts rond. Steeds komt hij terecht in het café van het plaatselijke vliegveld. Af en toe verschijnt tijdens die nachtelijk omzwerving zijn collega Ivan, een goedgehumeurde dikkerd.
Als Trevor bij zijn dagelijkse werk een ongeluk veroorzaakt, geeft hij Ivan de schuld. Zijn collega’s kennen echter geen Ivan. Veel zaken die we zien gebeuren blijken ingebeeld te zijn. Alles wat Trevor ziet (en wij als kijker ook) kan waarheid of hallucinatie zijn.
Het camerawerk, het kleurgebruik, het ingenieuze script én de verschijning van Bale maken THE MACHINIST tot een fascinerende film.