Zielen van Napels

ZIELEN VAN NAPELS is een documentaire van Vincent Monnikendam die hij op uitnodiging van de Italiaanse schrijfster Idana Pucci maakte naar aanleiding van het 400-jarige bestaan van de liefdadigheidsinstelling Pio Monte della Misericordia. Het is een van de vele verenigingen waarin de welgestelden hun christelijke plicht van liefdadigheid konden en kunnen nakomen.
De centrale rol in de film speelt het schilderij De zeven werken van barmhartigheid dat Caravaggio in 1606 vervaardigde. Vincent Monnikendam: ”Het clair obscur van het schilderij heb ik, samen met cameraman Melle van Essen, ook gebruikt in de vormgeving van de film. Veel gezichten hebben we op een vergelijkbare manier belicht. Caravaggio was een van de eerste schilders die gewone mensen uit de cafés als modellen gebruikte. Als je nu in de arme wijk Sanitá komt zie je dezelfde gezichten.
Ik daalde af in de achterafstraatjes en steile stegen waar zonnestralen nauwelijks doordringen, waar drama en lichtzinnigheid de eeuwenoude stad in hun greep houden.”
Een stoet van personages zien we voorbijtrekken. Aan de ene kant Pietro Gargano, hoofdredacteur van Il Mattina en kenner van de stadsgeschiedenis, en Leonetti, een oude aristocraat. Aan de andere kant Pina die in een kelder handtassen fabriceert en de transseksueel Gianni die lootjes voor de tombola verkoopt.
ZIELEN VAN NAPELS is een met liefde gemaakte film over een stad die al 2500 jaar weet te overleven.