blind_date.jpg

Blind date

  • Ook van Theo van Gogh:

  • 06/05
  • 06-05.jpg

Blind date icon_trailer.png

Met BLIND DATE won Theo van Gogh in 1996 het Gouden Kalf voor beste film. Ook werden hoofdrolspelers Renée Fokker en Peer Mascini onderscheiden met een Kalf voor beste acteurs.

Fokker en Mascini spelen een echtpaar met een groot verdriet. Door de dood van hun dochtertje zijn ze uit elkaar gedreven en nu proberen ze de onherstelbare breuk te lijmen. Via een aan contactadvertenties opgehangen rollenspel ondernemen ze verwoede pogingen hun verlies te verwerken. Daarbij steunen ze elkaar niet alleen, maar jagen ze elkaar ook regelmatig flink op stang. Want zoals we weten van Van Gogh: in zijn films waren de intermenselijke relaties nooit simpel.
Het idee voor BLIND DATE was van de regisseur zelf. Samen met de twee acteurs schreef hij onder het pseudoniem Valéry Boutade het scenario. Overigens werden de scherpe dialogen geschreven door Kim van Kooten, die daarmee weer eens bewees dat ze tot de top van Nederland behoort.

De film werd voor – toen nog – 340.000 gulden in acht dagen tijd opgenomen in de casinozaal van het Amsterdamse Hilton. Van Gogh kwam aan het geld via een hypotheek op zijn huis en een kleine banklening. Deze financiële omweg moest hij bewandelen omdat zijn filmprojecten stelselmatig werden afgekeurd door het Filmfonds.