chiave_di_casa.jpg

Le chiavi di casa

Le chiavi di casa

Begin jaren negentig was de Italiaanse regisseur Gianni Amelio plots hot in de filmwereld. Zowel zijn beeldschone PORTE APERTE (1990) als IL LADRO DI BAMBINI (1992) en LAMERICA (1994) wonnen destijds de European Film Award voor beste Europese film. Een prestatie die niemand hem kan nazeggen. Na 1994 werd het echter stil rond Amelio. Heel stil zelfs. Maar zie: dit jaar is overal in Europa zijn nieuwe film LE CHIAVI DI CASA te zien.
De film draait om zakenman Gianni, die voor het eerst zijn vijftienjarige zoon Paolo ontmoet. De zwaar-spastische jongen werd opgevoed door een oom en tante. Vader en zoon reizen per trein naar Berlijn voor een medische behandeling en tijdens de reis bloeit de vaderliefde van Gianni op. Zeker als hij een lotgenote treft: Nicole (Charlotte Rampling), een vrouw van middelbare leeftijd die al jarenlang haar gehandicapte dochter opvoedt.
LE CHIAVI DI CASA is door sommige recensenten de Italiaanse variant van RAIN MAN genoemd. Qua themathiek klopt dat inderdaad een beetje, en met een beetje fantasie is de vaderrol van Gianni vergelijkbaar met die van Tom Cruise in RAIN MAN. Groot verschil is dat Dustin Hoffman in die film een autist speelde, terwijl Paolo wordt neergezet door de daadwerkelijk meervoudig gehandicapte acteur Andrea Rossi. En dat is natuurlijk een nóg grotere prestatie.