el-abrato.jpg

El abrazo partido

El abrazo partido icon_trailer.png

De Argentijnse film EL ABRAZO PARTIDO (DE VERLOREN OMHELZING) speelt zich af in een klein winkelcentrum in de binnenstad van Buenos Aires. In groezelige winkeltjes prijzen verkopers van allerlei slag daar luidruchtig hun waren aan. Zo ook de Argentijns/Poolse jood Ariel, die zijn moeder af toe helpt in haar lingerie-winkel. Zijn broer Joseph heeft er bovendien een import-export bedrijfje.
Ariel’s grootouders zijn in de vorige eeuw gevlucht uit Polen. Zijn vader verdween kort na Ariel’s geboorte in de jaren zeventig om te vechten voor Israël en keerde nooit terug. Dat zijn moeder en broer dit niets kan schelen begrijpt Ariel niet. Hij wil naar Europa op zoek naar zijn Poolse wortels. Maar hoe dichter hij bij de uitvoering van dat plan komt, des te meer gaat hij twijfelen. Liggen zijn roots niet gewoon in Argentinië?
Regisseur Daniel Burman richt zijn camera overigens niet alleen op Ariel (gespeeld door zijn vaste acteur Daniel Hendler). Hij gebruikt het winkelcentrum als een plek waar je via de gesprekken een dwarsdoorsnede krijgt van de Argentijnse samenleving en van de economische malaise die het land de afgelopen jaren teisterde. Maar nergens wordt Burman al te zwaarwichtig. Hij brengt zijn in ruwe stijl gefilmde verhaal zelfs met humor en dynamiek. EL ABRAZO PARTIDO won vorig jaar dan ook de Zilveren Beer voor beste regie en beste hoofdrolspeler tijdens het Berlijns Filmfestival.