sideways.jpg

Sideways

Sideways

SIDEWAYS van Alexander Payne was dit jaar de officieuze openingsfilm van het Rotterdams Filmfestival. In deze tragikomedie maken de mislukte schrijver Miles en de werkloze soap-acteur Jack een tour door de wijngaarden van Californië. De trip is een cadeau van Miles voor zijn vriend Jack, die gaat trouwen met de dochter van een rijke Armeen. Miles zelf heeft al een slecht huwelijk achter de rug. Voor hem is de wijn het belangrijkste van het uitstapje, Jack’s interesse ligt meer op het seksuele vlak. Bovendien wil hij een vrouw vinden voor zijn metgezel.
Zo’n verhaal zou een ranzige film kunnen opleveren, maar regisseur Payne trapte gelukkig niet in die val. Net als in ABOUT SCHMIDT bewijst hij opnieuw een bijzondere film te kunnen maken over gewone mensen. Miles (Paul Giamatti uit HAPPINESS en AMERICAN SPLENDOR) en Jack (Thomas Haden Church) doen eigenlijk heel gewone dingen; de vreemde situaties waarin ze terechtkomen zouden iedereen kunnen overkomen. Met veel humor laat Payne ons zien hoe de karakters en de onderlinge verstandhouding van beide mannen langzaam veranderen.
Het resultaat is een warme film met af en toe wat scherpe kantjes. Vergelijkbaar met sommige wijnen, zo schreven veel filmrecensenten al. In de VS zien slijterijen dan ook een ‘SIDEWAYS-effect’: de film heeft daar de verkoop van pinot noir met ruim 20 procent doen stijgen. Maar de échte bekroning volgde onlangs bij de Oscars, waar Payne de prijs kreeg voor het beste script.