snowwalker.jpg

The snow walker

The snow walker icon_trailer.png

Bij de premiËre op het Noordelijk Filmfestival eindigde THE SNOW WALKER afgelopen najaar op de tweede plaats in de publiekspoll, vlak achter THE MOTORCYCLE DIARIES (zie elders in dit boekje). Een betere entree kan een ëkleineí film zich nauwelijks wensen in Nederland.
Die hoge plaats komt niet helemaal uit de lucht vallen, want eerder al liepen veel mensen warm voor ATANARJUAT, THE FAST RUNNER. En met die film heeft THE SNOW WALKER een hoop gemeen: beide spelen op de Canadese Noordpool rond het dorpje Igloolik en beide stellen het leven van de Inuit centraal. In ATANARJUAT betrof het een legende over dit eskimo-volk, in THE SNOW WALKER gaat het om een avonturen- cq. liefdesverhaal dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw speelt.
In de film stort piloot Charlie Halliday met zijn watervliegtuig neer in het hoge noorden van Canada als hij de jonge Inuit-vrouw Kanaalaq naar een ziekenhuis moet brengen. Op de eindeloze besneeuwde toendra lijkt het duo reddeloos verloren, maar dankzij de (natuur)kennis van de eskimo keren hun kansen. Op de Noordpool blijken oude Inuit-gebruiken nu eenmaal van groter nut dan onze moderne westerse kennis en technologieÎn.
Meer nog dan dit verhaal beklijven van THE SNOW WALKER de overweldigende natuuropnamen. Het oordeel van filmblad Preview spreekt wat dat betreft boekdelen: ëDit is het type avonturenfilm dat Hollywood niet meer maakt. Dat wil zeggen traditioneel, maar tot in de puntjes verzorgd.í