motorcycle_diaries.jpg

The motorcycle diaries

The motorcycle diaries icon_trailer.png

THE MOTORCYCLE DIARIES vertelt het verhaal van een ruim 10.000 kilometer lange trip van Argentinië naar Peru in 1952. De reizigers: Alberto Granada en zijn vriend Ernesto Guevara de la Sema. Die laatste kennen we beter als Che Guevara, de revolutionair die samen met Fidel Castro aan de basis van de Cuba-revolte stond. De in 1967 vermoorde ‘Che’ werd na zijn dood een icoon doordat velen zijn portret boven hun bed hingen.
De Braziliaanse regisseur Walter Salles (CENTRAL DO BRASIL) beperkt zich in THE MOTORCYCLE DIARIES tot de jonge jaren van Che. Voor zijn scenario gebruikte Salles het dagboek dat Guevara destijds bijhield. Als afsluiting van zijn artsenstudie besluit de dan 23-jarige Ernesto samen met zijn vriend een reis door zijn eigen werelddeel te maken om het beter te leren kennen, Aanvankelijk gaat de tocht per motor, later noodgedwongen op andere manieren. Tijdens de louterende reis maakt het tweetal kennis met armoede, uitbuiting en discriminatie. Deze ervaringen bepalen de verdere loop van Guevara’s leven en zijn plaats in de geschiedenis.
In de film wordt Guevara overtuigend gespeeld door Gael García Bernal (Y TU MAMÁ TAMBIÉN, LA MALA EDUCACIÓN). Regisseur Salles heeft de jaren vijftig bovendien levensecht op het doek gebracht. Zelf zegt hij dat dit heel eenvoudig was, want in vijftig jaar zijn er in Zuid-Amerika helaas maar weinig dingen veranderd. Misschien neigt de film hier en daar naar een hagiografie, maar dat wordt gecompenseerd door veel humor, sterk spel en imposante natuuropnamen.